UCplus’ Jobaftale er et tilbud til ledige borgere med jobplan, hvor jobcentret ønsker at få vurderet forudsætninger for at gennemføre en uddannelse som bus-, lastbil*- eller handicapchauffør samt efterfølgende muligheder for ansættelse.
Hvis UCplus på et afklaringsforløb vurderer, at deltageren har, hvad der skal til for at blive chauffør og trives i jobbet, er der mulighed for, at UCplus tilbyder jobcentret et forløb med en Jobaftale.
Succesrate
I gennemsnit er det cirka halvdelen af deltagerne på et afklaringsforløb, der bliver tilbudt Jobaftale. Succesraten er dog til hver en tid afhængig af ledighedstallet.
Alle, der er optaget på ordningen har bestået uddannelsen, er blevet ansat som enten lastbil-, handicap- eller buschauffør. Nyansatte i transportbranchen begynder ofte med en timelønsansættelse, men efter 1-2 år som timelønnet ansat, opnår nye chauffører normalt fastansættelse på fuld tid.
Afklaringsforløb – uden deltagerbetaling
For at blive omfattet af UCplus’ Jobaftale skal den ledige deltage i et to dages afklaringsforløb. Jobcentret betaler ikke for afklaringsforløbet.
På afklaringsforløbet afklares den lediges kompetencer i forhold til at kunne gennemføre uddannelsen og trives med jobbet som bus-, lastbil*- eller handicapchauffør. Der er fokus på indlæring, kørselsrutine og personprofil, og borgeren vil ligeledes deltage i en jobsamtale. Gennemfører den ledige afklaringsforløbet med tilfredsstillende resultat, er der mulighed for at han eller hun bliver tilbudt optagelse på uddannelsen til bus-, lastbil- eller handicapchauffør inklusiv jobaftale.
Indhold på afklaringsforløb
Dag 1: Brancheintroduktion og introduktion til uddannelsernes indhold, krav og opbygning, herunder information om faglige, helbredsmæssige og juridiske krav. Testkørsel i personbil med kørelærer. Præsentation af chaufførprofil – hvad kræves det for at blive chauffør i forhold til adfærd, servicekultur, konflikthåndtering etc.
Dag 2: Vurdering af basale færdigheder i dansk og matematik på computer samt testtilbagemelding. Alle får en samtale med en potentiel arbejdsgiver, og hver deltager får efter endt afklaringsforløb en samlet tilbagemelding og anbefalinger til en plan for videre uddannelse. Jobcentret får ligeledes en skriftlig tilbagemelding på UCplus’ vurdering af den lediges forudsætning for at gennemføre en chaufføruddannelse.
Uddannelsen til buschauffør
Uddannelsen tager 35-38 dage og består af følgende AMU-kurser
- Personbefordring med bus (AMU-kursuskode 40531)
I Hovedstaden suppleres med kurset Rutebuskørsel pga. busselskabers krav
- Rutebuskørsel (AMU-kursuskode 44436)
- Billettering og kundeservice (AMU-kursuskode 45288)
I Midtjyllland suppleres eventuelt med tre BAB-kurser, hvis den ledige får tilbud om ansættelse i et af de busselskaber, der også kører handicapkørsel
- Befordring af sygdoms- og alderssv. Pass. (AMU-kursuskode 46941)
- Befordring af fysisk handicappede passagerer (AMU-kursuskode 46943)
- Introduktion til offentlig servicetrafik (AMU-kursuskode 46803)
Uddannelsen til lastbilchauffør*
Uddannelsen tager 50 dage består af følgende AMU-kurser
- Godstransport med lastbil (AMU-kode: 47854)
- Kørsel med vogntog, kategori C/E (AMU-kode 45114)
Uddannelsen til handicapchauffør
Uddannelsen tager 35 dage og består af følgende AMU-kurser
- Personbefordring med bus (AMU-kursuskode 40531)
- Befordring af sygdoms- og alderssv. Pass. (AMU-kursuskode 46941)
- Befordring af fysisk handicappede passagerer (AMU-kursuskode 46943)
- Introduktion til offentlig servicetrafik (AMU-kursuskode 46803)
*jobgaranti som lastbilchauffør kan kun gives i Jylland