21.09.17 | Nyheder

UCplus har succes med at få flygtninge i job som buschauffør

Samarbejde mellem en række midtjyske kommuner, lokale busselskaber og UCplus får flygtninge ud af offentlig forsørgelse og i job som buschauffører. Det hjælper både med at integrere nytilkomne flygtninge og sikrer, at der er chauffører til at køre de midtjyske busser.

Frygt for kommende chaufførmangel var årsag til opstart af integrationsuddannelse

På uddannelsescentret for kollektiv trafik UCplus oplever man faldende ansøgere til buschaufføruddannelsen, som på længere sigt kan betyde mangel på chauffører til at køre busserne. Derfor er UCplus og nogle af de midtjyske busselskaber gået nye veje for at tilføre kvalificeret arbejdskraft til branchen og forhindre potentiel chaufførmangel. Med tilbud om en to-årig integrationsgrunduddannelse med praktik-kontrakt (IGU) lærer uddannelsescentret flygtninge busfagligt sprog og giver den nødvendige chaufføruddannelse, for at eleverne kan køre bus i den efterfølgende praktikperiode hos busselskaberne.

Integrationsgrunduddannelse når den er bedst

Odder Kommune har sendt fem af kommunens flygtninge på integrationsgrunduddannelse på UCplus.

De er glade for, at uddannelsescentret og busbranchen er gået sammen om at tilbyde en integrationsuddannelse med gode udsigter til senere fastansættelse.

”Det her tilbud er særligt attraktivt – både for os og for deltagerne – fordi de 20 ugers skolegang ligger i starten af det toårige IGU-forløb. Det betyder, at deltagerne allerede efter 20 uger har et buskørekort i hånden og dermed står i en rigtig god position til at forhandle sig til et ordinært job fremfor at gennemføre to år i IGU-praktik”, forklarer jobkonsulent i kommunen Carsten Kjærgård.

Vicedirektør på UCplus, Vibe Kittelmann, fortæller at IGU er tænkt som en vekseluddannelse, der veksler mellem skole og praktik. Det har givet særlige udfordringer i tilrettelæggelsen af uddannelsen.

”Som buschauffør giver det ingen mening at komme i praktik uden kørekort – at sidde på et passagersæde og se passagererne stige af og på – det er nødvendigt selv at kunne køre bussen. Derfor er det nødvendigt, at de 20 ugers skolegang ligger først i forløbet,” forklarer hun.

”Det betyder også, at når en IGU elev er færdig med 20 uger på skole, er de færdiguddannede buschauffører og kan i princippet gå ud og få et helt almindeligt job. Med den højkonjunktur, der er lige nu, er der stor sandsynlighed for, at de ret hurtigt kommer i ordinært job”, vurderer hun.

Læs også: Buschauffør job eller Erhvervskørekort: Sådan kommer du igang

Osama glæder sig til chaufførlivet

I Odder Kommune oplever man generelt en stor interesse for buschaufførfaget blandt flygtninge. Men det har været en udfordring at overbevise om at blive det på en 2-årig integrationsuddannelse, fortæller Carsten Kjærgård.

”De fleste flygtninge i Danmark er på en meget lav ydelse og har derfor et kæmpe incitament til at blive selvforsørgende. Derfor er deres fokus ofte på at få et job her og nu. Der har det været vores opgave som kommune at sælge det lange perspektiv og opfordre til at tage en 2-årig integrationsuddannelse til buschauffør. Fordi det giver dem langt bedre jobchancer og adgang til en branche med gode jobmuligheder på sigt,” fortæller han.

En af dem, der har valgt at takke ja til tilbuddet, er 39-årige Osama fra Syrien, der i hjemlandet har kørt som minibus-chauffør. Han glæder sig til at komme i gang med buschaufførjobbet igen, for han savner at køre bus og at snakke med kunderne.

”Jeg har altid arbejdet, det er vigtigt for mig. Hvis man ikke har arbejde i Danmark, bliver man skør – man sidder bare derhjemme og laver ingenting. Praktikken er en chance for at få en fuldtidsstilling eller en almindelig timeansættelse til regulær løn”, fortæller Osama, der glæder dig til at møde sin chef og de nye kolleger i busselskabet Herning Turistfart.

Sprog er adgangsbillet til job og uddannelse i busbranchen

Osama har været tre år i Danmark. Forud for integrationsgrunduddannelsen, deltog han i et fagsprogligt for-forløb på UCplus. Ifølge Vibe Kittelmann er der meget få ansøgere til integrationsgrunduddannelsen til buschauffør, der har det faglige sprog, som er nødvendigt for at kunne bestå prøverne.  UCplus har derfor udviklet et for-forløb med faglig dansk inden start.

”Som buschauffør skal du både kunne tale med kunderne, billettere og bestå teori- og køreprøve til stort kørekort på dansk.  For realistisk at kunne bestå prøverne og betjene kunderne, skal du være ret god til alment dansk, men også til et mere specialeret fag-sprog. Bl.a. Odder kommune har været villige til at bevillige den nødvendige forberedende sprogundervisning til eleverne, og det har både været afgørende for, at alle eleverne er kommet igennem uddannelsen, og at de nu har rigtig gode chancer for efterfølgende ansættelse,” forklarer hun.

 

Fakta

  • Den statsfinansierede IGU (Integrations Grund Uddannelse) er en kombination af praktik og skoleundervisning for flygtninge og familiesammenførte til flygtninge mellem 18 og 39 år, der højest har været i Danmark i 5 år.
  • UCplus har sammensat et forløb, der giver borgeren et bus-kørekort og busfaglig danskundervisning, hvorefter de starter i praktik i et busselskab
  • UCplus startede IGU-forløb d. 3 maj 2016. Et nyt IGU forløb starter i efteråret 2017
  • Alle elever bestod teori-, køre- og kvalifikationsprøve
  • Eleverne er i praktik i busselskaberne Arriva, Herning Turistfart, Keolis og Malling Turistbusser.

 

Cookies
Tilmeld